Over warmtenet Klapwijk
In Nederland maken we nog veel gebruik van aardgas om mee te koken en om woningen mee te verwarmen. In 2050 moeten er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen aardgasvrij gemaakt zijn. Dat is afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. Dat doen we stap voor stap en per wijk. De gemeente Pijnacker-Nootdorp start met Klapwijk.
Waarom meedoen met warmtenet Klapwijk?
- Goedkoopste alternatief: aansluiten op warmtenet Klapwijk is de goedkoopste en makkelijkste manier om uw woning uiteindelijk aardgasvrij te maken.
- U wordt compleet ontzorgd: HVC en aannemer ToekomstGroep regelen alles voor u en zorgen voor een soepele overgang naar warmte van HVC.
- Goed voor het milieu: met een aansluiting op een warmtenet met een duurzame warmtebron is er minder CO2-uitstoot dan met een gasgestookte cv-ketel.
Hoe werkt het warmtenet
aardwarmte in de toekomst
Diep verborgen onder de grond is duurzame warmte beschikbaar. Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen mee te verwarmen. In Pijnacker-Nootdorp en omgeving is aardwarmte een warmtebron die al veel bedrijven en huishoudens van warmte voorziet. Er zijn al meerdere bronnen gerealiseerd en er is nog veel meer warmte uit de ondergrond te halen. Ook het warmtenet in Klapwijk zal op termijn gevoed worden door aardwarmte. HVC en de gemeente zijn gezamenlijk aan het verkennen wat de snelste, duurzaamste en meest betaalbare manier is om die warmte te winnen.
Een tijdelijke gasgestookte warmtevoorziening zorgt in de tussentijd dan voor de warmte in aangesloten woningen. Deze tijdelijke warmtevoorziening blijft totdat de duurzame warmtebron beschikbaar is. Dát er een duurzame bron zoals aardwarmte komt is een ding dat zeker is voor Klapwijk.
Veelgestelde vragen
Selecteer voor antwoord
Hoe betrouwbaar is een warmtenet?
Heel betrouwbaar.
Als warmteleverancier moet HVC voldoen aan de leveringsplicht. Deze plicht staat in de Warmtewet, die er speciaal is om consumenten met een warmtenetaansluiting te beschermen. Daarom heeft HVC altijd een extra installatie achter de hand. Deze zogenaamde back-up-installatie schakelt HVC in als de warmtebron in onderhoud is of als er een storing optreedt. Ook kan HVC deze installatie aanzetten als de warmtevraag extreem hoog is. Bijvoorbeeld als het in de winter meer dan 10 graden vriest. Zo garandeert HVC dat je altijd voorzien bent van warmte. De warmtenetten van HVC zijn heel stabiel gebleken en hebben een hoge leveringszekerheid. De afgelopen jaren zijn er dan ook geen grote storingen geweest bij de bestaande warmtenetten.
Frank van Kuppeveld - Wethouder Pijnacker-Nootdorp
"het warmtenet is een unieke kans voor Klapwijk. Bij 50% deelname in de eerste fase kunnen we het warmtenet realiseren. Ik hoop en geloof dat er voldoende mensen meegaan. Wij kijken er als gemeente alvast erg naar uit om toekomstbestendig te worden."